Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

GEÖFFNET SEIT DER ERSTEN JUNIWOCHE 2020

INFORMATION

TEL: 965 571 413 – 966 400 525 (mit der spanishen sprache); EMAIL: LAVALLEBO@YAHOO.ES (Alle Sprachen)

ÖFFNUNGSZEITEN:

DER LETZTE BESUCH IN DER DEL RULL-HÖHLE IST IMMER EINE HALBE STUNDE VOR DER SCHLIESSSTUNDE

OKTOBER 2020.

DIE ÖFFNUNGSZEITEN SIND 11 Uhr bis 18: 30 Uhr. Um 18 Uhr betritt die letzte Gruppe die Höhle, um spätestens um 18:30 Uhr zu verschwinden.

NOVEMBER 2020 BIS 15 FEBRUAR 2021

DIE ÖFFNUNGSZEITEN SIND 11 Uhr bis 17:00 Uhr. Um 16:30 Uhr betritt die letzte Gruppe die Höhle, um spätestens um 17:00 Uhr zu verschwinden.


Die Del Rull-Höhle wurde 1919 von José Vicente Mengual (Onkel Rull) entdeckt, als er mit seinem Hund einem Kaninchen nachjagte, das in ein Loch ging, in das er auch ein Frettchen zum Raustreiben brachte, statt den Kopf herauszulassen. Am nächsten Tag wollte er ein paar Steine aus dem Loch holen und fand die Höhle mit dem Spitznamen.

In den 60er Jahren entschied sich Onkel Rull aufgrund des Aufschwungs im Tourismus dafür, die Gänge für die Öffentlichkeit zu öffnen.

 Ambientació geològica de la Vall d’Ebo

Des del punt de vista geològic, la Vall d’Ebo està situada en una regió amb problemes tan interessants que ja des de temps llunyans han merescut l’atenció de nombrosos professionals i especialistes. Les seues característiques geològiques corresponen a la branca oriental prebètica , en les proximitats del vora més extern respecte a la cadena alpina de plegament del sud de la península . L’estratigrafia és variada i complexa , abastant la columna estratigràfica des del Triàsic (Keuper) al Quaternari . Els materials mesozoics estan representats per un Keuper amb caràcter diapíric i una sedimentació contínua des del Dogger fins al Senoniense . Sobre aquest conjunt es disposa discordant un segon gran cicle sedimentari de materials terciaris ( Miocè ) . Finalment , un extens i poc potent recobriment quaternari s’estén des de la vora dels relleus mesozoics i terciaris fins al mar.


La Cova del Rull s’ha desenvolupat en els conglomerats miocens constituïts per bolos i graves calcaris arrodonits que engloben una matriu argilo- llimosa i posseeixen una fonamentació de tipus calcari molt variable.

A uns 100 metres de l’entrada de la cova , i anant cap a l’Oest per la carretera , una falla transversal a aquesta, posa en contacte els conglomerats amb les margues en fàcies ” Tap” . El massís està afectat per diàclasis subverticals i obertes . La cova deu la seva existència tant a l’acció dissolvent de l’aigua sobre els components calcaris dels conglomerats , com a la seva acció d’arrossegament de la matriu llim – argilosa , ia la qual s’ha d’afegir l’acció combinada de l’erosió i d’enfonsaments parcials , generalment localitzats.

La formació de la cova també està lligada a altres factors geològics de caràcter tectònic , com són les falles i els plecs , traduïts en una fracturació del massís rocós que possibilita l’entrada de l’ aigua i la seva circulació a l’interior de la mateixa . Lenta i progressivament aquest flux cíe aigua ha anat erosionant i eixamplant les fractures per on ha circulat . Sota certes condicions de pressió i de temperatura l’aigua infiltrada ha pogut dissoldre el CO2 de l’ atmosfera o l’existent en el terreny per acció bacteriana , constituint un àcid que , encara que feble , ataca el carbonat de calci de les roques calcàries ( insoluble en aigua ) , transformant-se en bicarbonat càlcic ( soluble ) , el qual és dissolt i transportat per l’aigua . Un canvi en les condicions existents pot invertir aquesta reacció química , dipositant carbonat càlcic en forma d’estalactites i d’estalagmites i alliberant novament el CO2r és evident que el procés de creixement de la cova només és possible amb una circulació contínua d’aigua . Si cessa la circulació , el desenvolupament de la cova es limita al produït per enfonsaments.

Avui dia , la Cova del Rull segueix sent una de les poques coves del llevant espanyol obertes al públic que encara segueixen el seu procés de formació continuada.

Back to top
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de sus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad