Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

LA GROTTE SERA FERMÉE DU 15 JANVIER 2022 INCLUS AU 15 FÉVRIER 2022 INCLUS

INFORMATION

TEL: 965 571 413 – 966 400 525

HEURES D’OUVERTURE OCTOBRE 2021

LA GROTTE EST OUVERTE DE 11h00 À 18h30. ATTENTION LES ENTRÉES SERONT VENDUES JUSQU’À 18h00. LE DERNIER GROUPE ENTRERA A 18h00 POUR SORTIR À 18h30 GRAN MÁXIMUM.

HEURES D’OUVERTURE NOVEMBRE 2021 – 14 JANVIER 2022

LA GROTTE EST OUVERTE DE 11h00 À 17h00. ATTENTION LES ENTRÉES SERONT VENDUES JUSQU’À 16h30. LE DERNIER GROUPE ENTRERA A 16h30 POUR SORTIR À 17h00 GRAN MÁXIMUM.

UN PEU D’HISTOIRE

La Cova del ull es descobreix en 1919 per José Vicente Mengual (L’oncle Rull) quan a l’anar de cacera amb el seu gos seguint un conill, aquest va entrar en un forat, en el qual va fer entrar també a una fura perquè ho fes sortir , no sortint cap. Al dia següent va intentar treure unes pedres del forat i es va trobar amb la cova que porta el seu sobrenom.

En els anys seixanta, a causa del auge del turisme, el “tio Rull” decideix obrir-la al públic condicionant una mica els passadissos.

Actualment és propietat de l’Ajuntament, està condicionada i oberta al públic des el 16 de setembre de 1995.
 

 Ambientació geològica de la Vall d’Ebo

Des del punt de vista geològic, la Vall d’Ebo està situada en una regió amb problemes tan interessants que ja des de temps llunyans han merescut l’atenció de nombrosos professionals i especialistes. Les seues característiques geològiques corresponen a la branca oriental prebètica , en les proximitats del vora més extern respecte a la cadena alpina de plegament del sud de la península . L’estratigrafia és variada i complexa , abastant la columna estratigràfica des del Triàsic (Keuper) al Quaternari . Els materials mesozoics estan representats per un Keuper amb caràcter diapíric i una sedimentació contínua des del Dogger fins al Senoniense . Sobre aquest conjunt es disposa discordant un segon gran cicle sedimentari de materials terciaris ( Miocè ) . Finalment , un extens i poc potent recobriment quaternari s’estén des de la vora dels relleus mesozoics i terciaris fins al mar.


La Cova del Rull s’ha desenvolupat en els conglomerats miocens constituïts per bolos i graves calcaris arrodonits que engloben una matriu argilo- llimosa i posseeixen una fonamentació de tipus calcari molt variable.

A uns 100 metres de l’entrada de la cova , i anant cap a l’Oest per la carretera , una falla transversal a aquesta, posa en contacte els conglomerats amb les margues en fàcies ” Tap” . El massís està afectat per diàclasis subverticals i obertes . La cova deu la seva existència tant a l’acció dissolvent de l’aigua sobre els components calcaris dels conglomerats , com a la seva acció d’arrossegament de la matriu llim – argilosa , ia la qual s’ha d’afegir l’acció combinada de l’erosió i d’enfonsaments parcials , generalment localitzats.

La formació de la cova també està lligada a altres factors geològics de caràcter tectònic , com són les falles i els plecs , traduïts en una fracturació del massís rocós que possibilita l’entrada de l’ aigua i la seva circulació a l’interior de la mateixa . Lenta i progressivament aquest flux cíe aigua ha anat erosionant i eixamplant les fractures per on ha circulat . Sota certes condicions de pressió i de temperatura l’aigua infiltrada ha pogut dissoldre el CO2 de l’ atmosfera o l’existent en el terreny per acció bacteriana , constituint un àcid que , encara que feble , ataca el carbonat de calci de les roques calcàries ( insoluble en aigua ) , transformant-se en bicarbonat càlcic ( soluble ) , el qual és dissolt i transportat per l’aigua . Un canvi en les condicions existents pot invertir aquesta reacció química , dipositant carbonat càlcic en forma d’estalactites i d’estalagmites i alliberant novament el CO2r és evident que el procés de creixement de la cova només és possible amb una circulació contínua d’aigua . Si cessa la circulació , el desenvolupament de la cova es limita al produït per enfonsaments.

Avui dia , la Cova del Rull segueix sent una de les poques coves del llevant espanyol obertes al públic que encara segueixen el seu procés de formació continuada.

Back to top
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad